Taco Dijk: “Ik word er blij van om bij een cluppie te horen”

Vandaag staat Taco Dijk in de schijnwerpers, een ervaren zelfstandige ondernemer (ZZP’er), die al geruime tijd deel uitmaakt van Metis Network en zijn voorloper daarvan (Solvendo). Een bijzondere en aanwezige ondernemer die het klappen van de zweep kent.

Kan je wat over jezelf vertellen; wie ben je?
Ik heb inmiddels 34 jaar werkervaring opgedaan in heel diverse hoedanigheden. Als student van de TU Twente ben Ik ben afgestudeerd bij Stork en daar blijven hangen om gedurende 5 jaar als logistiek consultant binnen het concern te blijven. Ik wilde management ervaring opdoen, helaas lukte dat niet binnen Stork en ik heb gesolliciteerd als algemeen directeur bij een productiebedrijf (eveneens in metaal) waar ze een opvolger zochten voor de eigenaar. Zo werd ik directeur op mijn 29e. Dat leek voor mij mijn droombaan, maar na 5 jaar heb ik toch afscheid van genomen: ik voelde me er niet prettig in. Toen heb ik de overstap gemaakt naar de IT: Cimad Consultant, een club die SAP implementaties deed, waar ik ben opgeleid in SAP en project management. Dat bedrijf is later overgenomen door IBM en opeens had ik 300.000 collega’s, dat was even wennen. Uitgeweken naar logistiek binnen IBM (big business die spare parts!), betrokken geweest bij outsourcing trajecten, maar uiteindelijk besloten dat een groot bedrijf als IBM voor mij geen geschikte werkomgeving is. Ik had niet de illusie dat andere grote IT bedrijven, zoals: Atos, CAP e.d. beter zouden passen. In 2007 trok ik de stoute schoenen aan en ben ik zelfstandig ondernemer geworden.

Waar houd je je op dit moment mee bezig?
Op dit moment heb ik twee SAP ByDesign opdrachten bij twee verschillende bedrijven: Carrefour Nederland en Canon Europa.

• Carrefour Nederland, die een compleet nieuwe activiteit aan het optuigen is waardoor veel aanpassingen in SAP nodig zijn, plus interfaces naar een warehouse en naar de landen organisaties.
• Canon Europa, waar een deel van de organisatie apart wordt gezet in een eigen BV. Daarvoor moeten allerlei dingen worden geregeld (verhuizing, nieuwe website, salarisbetaling en pensioenen omzetten, etc, etc) en bovendien moet het bedrijf over naar SAP ByDesign.
In beide gevallen is mijn rol die van project manager (die ervoor moet zorgen dat dingen gebeuren) en business consultant (die meedenkt over oplossingen). Beide organisaties zijn weliswaar onderdeel van een multinational maar zijn zelf klein waardoor ik zelf ook hands-on dingen moet doen, zoals bepaalde zaken testen en documentatie schrijven. Heel leuk om zo in de kern betrokken te zijn en een bijdrage te kunnen leveren aan deze verandertrajecten.

Waarom heb je er voor gekozen om zelfstandig ondernemer te worden en ook in een samenwerkingsverband zoals Metis Network is te participeren?
Als gezegd: ik werd de grote, bureaucratisch bestuurde organisaties zat als werkgever, maar niet om in of voor te werken. Het zijn nu mijn klanten, maar ik ben niet afhankelijk van beoordelingen, corporate trajecten en dergelijke. Het mooie nu is dat ik zelf kan bepalen welke projecten ik doe en dat ik met plezier mijn kennis en ervaring gericht kan inzetten. Daar wordt iedereen blij van.
Ik heb een paar jaar alleen gewerkt en dat viel tegen: aan een opdracht werken en tegelijk aan je netwerk is best lastig. Toen ik eenmaal bij Metis kwam (althans, de voorloper daarvan) viel me op dat ik er ook blij van wordt weer bij een cluppie te horen en elke maand eenn soort van ‘personeelsbijeenkomst’ te hebben. Netwerkavonden of themabijeenkomsten noemen we die dan. Ik ervaar het als heel prettig om gelijkgestemde ondernemers te ontmoeten en kennis te delen in een sociale goede sfeer.

Wat is de meest bijzondere of meest interessante opdracht (of opdrachten) die jij als zelfstandige ondernemer hebt gedaan en waarom?
Dat is een vraag waar veel antwoorden op mogelijk zijn. Zonder andere opdrachten te kort te doen kies ik dan voor de algehele upgrade van het IT netwerk van 100 locaties binnen Sanofi (een van 5 grootste pharma bedrijven in de wereld). Een paar kenmerken daarvan:
• Locaties variëren van verdieping binnen een kantoorgebouw tot een campus met 100 gebouwen waar o.a. vaccins werden geproduceerd.
• Locaties in 4 continenten, communicatie in Frans, Duits en Engels.
• LAN upgrade, WIFI implementatie wall-to-wall, WAN upgrade en firewall segregatie voor productie sites.
• 60 miljoen budget in 3,5 jaar en zeer tevreden klanten.

Dat was echt wel even buffelen, maar ik heb het met plezier gedaan, veel geleerd en een tevreden opdrachtgever achter gelaten. Top.

Wat betekent Metis Network voor jou en waarom is het zo aantrekkelijk voor zelfstandige ondernemers?
Sinds ik mij bij Metis Network heb aangesloten, heb ik elke keer weer een nieuwe opdracht kunnen krijgen via het netwerk. Dat is nu al 10e jaar! Nou dan kan je wel stellen dat het netwerk alleen daarom al zijn waarde heeft. Maar daarnaast is het voor mij belangrijk om ook ergens bij te horen. Metis Network is een sociaal actief en fijn cluppie. Er wordt veel georganiseerd, we doen aan kennisdeling, leuke (sociale) events en trainingen. En dat allemaal terwijl je gewoon een zelfstandige ondernemer bent en blijft. Een top formule, ik raad het dan ook iedereen aan.

Wat zou je nog graag willen bereiken met Metis Network?
Ik zou wel gemeenschappelijk aan de kwaliteit van ons werk willen werken. Denk aan intervisie, project reviews e.d.. Dat is misschien wel lastig te organiseren, want het vraagt veel van elkaar, maar in zo’n sterk netwerk als Metis Network moet daar wel ruimte voor zijn. Je kunt tenslotte veel van elkaar leren en geeft nog meer toegevoegde waarde vanuit Metis Network: “wij werken aan kwaliteit”.

17 mei 2022
Frans Waller