VMware VCP6-NV examen ervaringen en tips

Woensdag 8 juli was het dan zo ver, het VMWare VCP6-NV examen. Om 9 uur werd ik verwacht bij Global Knowledge in Nieuwegein. Met lichte spanning, was ik ’s ochtends opgestaan en ruim op tijd vertrokken naar Nieuwegein. Zonder file of vertraging kon ik mij om 8 uur registreren bij de balie van de examenlocatie. Hier werd aangegeven dat ik ook rond half 9 kon starten als ik dit wilde. In de tussentijd nog even wat gaan drinken en voor de laatste keer het lesmateriaal doorgekeken. Om 8.40 ben ik begonnen met mijn examen.
Voorafgaand aan het examen heb ik mij goed voorbereid om uiteindelijk het certificaat VMware Certified Professional 6 – Network Virtualization te bemachtigen. In deze blog ga ik in op mijn voorbereidingen voor het examen zodat iedereen die ook dit examen wil gaan doen, hier zijn voordeel uit kan halen.

Voorbereidingen
Mijn voorbereiding bestaat uit twee onderdelen. Ik heb voorafgaand aan het examen de training VMware NSX: Install, Configure, Manage gevolgd bij Global Knowledge. Na de training heb ik nog veel gelezen en getest met NSX voor de nodige praktijk ervaring.
De training werd gegeven bij Global Knowledge in Nieuwegein. Voorafgaand aan de training had ik gemengde verwachtingen. Ik had al eens eerder een trainging gevolgd bij Global Knowledge maar deze viel mij toen wat tegen. Voor deze training hoopte ik op veel meer diepgang, nieuwe informatie en een goed beeld van wat het product nu eigenlijk echt kan. De trainer, overgevlogen uit Egypte, was enthousiast, vertelde duidelijk en helder. Hij liep niet enkel de sheets door, maar gaf ook uitleg met behulp van het whiteboard en diverse praktijk voorbeelden. In de ochtend werd vaak de nodige theorie behandeld en ’s middags was er de gelegenheid voor het uitvoeren van labs. De labs geven je de mogelijkheid om de opgedane kennis uit te voeren binnen de lab omgeving. Aan het einde van de week had ik inhoudelijk kennis over NSX en hands-on ervaring. Maar één ding wist ik zeker, het product kan nog veel meer.
Na afloop van de training ben ik op de Metis lab omgeving aan de slag gegaan met het opzetten van een NSX testomgeving om nog meer praktijk ervaring op te doen met NSX. Een goede lab omgeving is al te bouwen op een computer of laptop met 32GB geheugen. Binnen de testomgeving heb ik op mijn gemak enkele opdrachten uit de labguide nogmaals uitgevoerd en gekeken naar de onderdelen die bijna niet aan bod zijn gekomen tijdens de training. Dit is bijvoorbeeld, NSX Ticket Logger, SpoofGuard en DataSecurity. Mocht je niet de mogelijkheid hebben tot het bouwen van een lab omgeving kan je ook gebruik maken van de VMware Hands-on labs te vinden op http://labs.hol.vmware.com/.
Naast de lab omgeving heb ik ook nog veel (technische) documenten van VMWare gelezen en blogs van andere die hetzelfde examen hebben gedaan. De belangrijkste leidraad hierin is de VMWare Exam Blueprint. In deze blueprint staat precies wat je moet kennen voor het examen en welke documenten hierbij kunnen helpen. De exam blueprint voor NSX kan worden gevonden door te klikken op de volgende url: https://mylearn.vmware.com/lcms/web/portals/certification/VCP_Blueprints/VCP-NV-Exam-Blueprint-v1_2.pdf
Lees dit document goed door en zorg dat je voldoende kennis hebt van elk onderdeel. Mijn ervaring is dat over elk onderdeel wordt minimaal één vraag gesteld. Ik denk dat 75 tot 80% door de training wordt gedekt. Het voornaamste onderdeel dat niet is behandeld tijdens training is het upgradeproces van vCNS (vCloud Networking & Security) naar NSX 6.x. Het is belangrijk zowel enige kennis te hebben van het voorgaande product als het proces van de upgrade. Het document dat hiervoor het beste geschikt is de NSX installation & Upgrade Guide.
Naast de officiële VMware documentatie heb ik ook gebruik gemaakt van enkele blogartikelen. De Blog van Rich Downling, https://richdowling.wordpress.com/vcp-nv/ heeft de gehele exam blueprint per onderdeel uitgewerkt met de benodigde informatie. Erg handig om direct de juiste informatie bij elk onderdeel te hebben. Hiernaast heb ik ook gebruik gemaakt van de blog post van Fabian Haldimann op: http://d-fens.ch/2015/02/16/nsx-v-6-1-configuration-maximums/ voor de configuratie maxima van NSX 6.1.
Om je kennis te testen zijn er op de volgende website enkele oefen vragen te vinden, die online gedaan kunnen worden: http://www.elasticsky.co.uk/practice-questions/. Kies hier voor de NSX quiz. Dit zijn geen vragen die op enige manier zijn afgeleid van het officiële examen materiaal. Deze zijn gemaakt voor het testen van je kennis over NSX. Op de VMware MyLearn portal is wel een officieel oefenexamen te vinden.

Het examen
Het examen kan worden aangevraagd via de MyLearn portal van VMware. Hier kan examen autorisatie worden aangevraagd waardoor je vervolgens het examen kan boeken. Het kan hierbij enigszins verwarrend zijn doordat op de VMware site twee varianten staan, VCP-NV en VCP6-NV. Het VCP6-NV examen is pas na augustus aan te vragen en het VCP-NV examen klinkt als een oude versie. Dit is echter niet, het is gewoon het VCP6-NV examen.
Het examen zelf begint met 10 vragen over waarom je het examen doet. Hiervoor krijg je 10 minuten de tijd om deze af te ronden. Deze vragen hebben verder geen invloed op de daarop volgende vragen en tijd.
Na deze vragen start het examen. Het examen bestaat uit 120 vragen en hiervoor heb je standaard 120 minuten de tijd. Omdat je geen native Engels spreekt krijg je hier 30 minuten extra de tijd voor, dus in totaal 150 minuten voor 120 vragen. Voorafgaand aan het examen klink dit als weinig omdat dit maar 1 minuut en 15 seconden per vraag is. Mijn ervaring is echter dat dit ruim voldoende is om de vragen te kunnen beantwoorden. Alle vragen in het examen zijn multiple choice vragen, waarbij sommige vragen echt weetjes zijn en waarbij je over sommige vragen echt eventjes moet nadenken en de bijhorende afbeelding goed moet bestuderen.
Na ruim 1,5 uur was ik bij mijn laatste vraag en kon ik de antwoorden op mijn gemak nog eens doornemen en controleren of ik geen onderdelen was vergeten. Na dit gedaan te hebben was het toch tijd om op de einde knop te drukken, toch altijd even een spannend moment. Pass was de beoordeling met 420 punten van de 500. Een mooie score. Met een opgelucht gevoel stapte ik mijn auto in. Op naar de volgende certificering.

13 juli 2015
Yannick Arens