Virtueel verhuizen

Onlangs verhuisden wij de infrastructuur van één van onze klanten naar een nieuw datacenter. Al betrof het niet een bijzonder grote omgeving, het was toch nog een behoorlijke operatie. De servers, storagecomponenten, netwerkapparatuur, bekabeling, en alles wat daar verder bij hoorde ging mee. Na een grondig inventarisatie (zoals: welk apparaat zit met welk kabeltje waarop aangesloten), werd alles gecontroleerd, uitgebouwd en in de verhuiswagen geladen om veilig te worden vervoerd. En uiteraard op de nieuwe locatie: alles weer uitladen, correct opbouwen, technisch- en functioneel testen en corrigeren daar waar nodig. Een proces met een downtime van een dag, en zeker niet zonder risico’s.

Ik bedacht me hoeveel eenvoudiger een verhuizing kan verlopen wanneer deze virtueel (elektronisch) plaats zou vinden. Oftewel: het verplaatsen van virtuele servers, via een WAN verbinding, naar een nieuwe locatie. Wat zou een virtuele verhuizing opleveren t.o.v. een traditionele fysieke verhuizing? Er moet namelijk nog steeds een fysieke infrastructuur op de nieuwe locatie worden opgebouwd, aangesloten en getest. Ook hier zijn servers, storage, netwerkapparatuur en veel kabels nodig. Echter virtueel verhuizen levert toch een aantal zeer interessante voordelen op.

Opbouw en testen nieuwe locatie
In alle rust (zonder risico’s) kan op de nieuwe locatie de fysieke basisinfrastructuur, geheel onafhankelijk van de bestaande infrastructuur, worden gebouwd. De hypervisor-laag kan worden ingericht en alle voorbereidingen voor de verhuizing kunnen worden getroffen. Als dit gereed is, dan kan deze basisinfrastructuur grondig worden getest, zonder dat het de bestaande omgeving (en dus de productie van de klant) hier last van heeft. Zaken als performance, uitwijk en redundantie kunnen zo goed worden geconfigureerd en getest. Bij een fysieke verhuizing kom je hier vaak niet meer aan toe, omdat de klant zo snel als mogelijk weer aan het werk wil.

Verhuizing testen
De verhuizing kan vooraf geheel, gedeeltelijk en/of gefaseerd getest worden. Hierdoor worden op papier uitgewerkte aannames beproefd en wordt de kans op een soepele verhuizing aanzienlijk groter. VM’s (Virtual Machines) kunnen worden gekloond en alleen of in samenhang met andere VM’s op de nieuwe site worden aangezet en getest. Werkt een individuele machine in de nieuwe infrastructuur? Werkt deze groep VM’s goed samen op de nieuwe infrastructuur? Hoe is de performance van de verhuizing over de WAN verbinding? Wat voor onvoorziene aandachtspunten kom ik tegen?

Geen kilo’s maar Kilobytes verhuizen
Na het testen volgt de feitelijke verhuizing: Op de oude locatie worden de servers gecontroleerd down gebracht. Dan wordt, via de WAN verbinding, een kopie van de uitgezette servers naar de nieuwe locatie(s) worden gezonden. Op de nieuwe locatie(s) worden de virtuele machines weer opgebracht en het testen kan beginnen.

virtueel verhuizen

Met behulp van vSphere 6 wordt ons het leven nog gemakkelijker gemaakt: met long distance vMotion kunnen we de machines “hot” migreren, ofwel: over langere afstand verplaatsen terwijl ze geheel beschikbaar blijven. Eenvoudig verhuizen zonder downtime. Iets wat eerder te mooi was om waar te zijn, is nu een reële optie. Er zullen nog steeds heel wat Giga- of Terabytes over de WAN verbinding verzonden moeten worden, maar gecombineerd met bijvoorbeeld VMware replicatie kan dit proces aanzienlijk worden geoptimaliseerd. Wanneer machines periodiek naar de nieuwe locatie worden gesynchroniseerd hoeven, bij de feitelijke verhuizing, alleen nog maar de verschillen over de WAN verbinding worden verzonden. Verhuizen van alleen de delta’s van bijvoorbeeld de laatste 24 uur zal, in de meeste gevallen, slechts een fractie van de totale data betreffen.

Eenvoudige Rollback
Ook een rollback-scenario zal er bij een virtuele verhuizing heel eenvoudig uit kunnen zien: besluit men halverwege (of op het eind) de verhuizing toch terug te willen draaien, dan kan men vrij eenvoudig op de oude locatie de situatie weer herstellen door de onaangeraakte originele VM’s weer op te brengen.

Nadelen?
Heeft virtueel verhuizen dan geen nadelen? Dat heeft het zeker wel. Ten eerste is er een mogelijk kostennadeel als de apparatuur van het te verhuizen rekencentrum nog niet is afgeschreven. Dat nadeel heb je niet bij fysiek verhuizen. Echter het afscheid nemen van oude apparatuur zal vaak, afhankelijk van de leeftijd van de apparatuur, als een groot voordeel benut kunnen worden.

Verder is er wel een WAN-koppeling met de nieuwe locatie met een bepaalde minimale bandbreedte nodig. Ook moet het netwerk er geschikt voor zijn.

Daarnaast werkt een virtueel verhuisscenario, met de bijbehorende voordelen, alleen met een volledig virtuele infrastructuur. Elke fysieke server maakt de verhuizing complexer en vergt extra aandacht, net zoals bij een traditionele verhuizing. In de praktijk zal een verhuizing 9 van de 10 keer een hybride situatie betreffen. Bij een omgeving met een voldoende percentage aan virtuele servers zal een virtuele verhuizing interessant zijn.

Een virtuele verhuizing of migratie. Een verhuizing 2.0 let’s say. Verhuist u mee?

12 mei 2015
Walter Rhee