Software, de nieuwe hardware

Vroeger was alles tastbaar in het rekencentrum. De opslagsystemen, de servers, het netwerk, de loadbalancers, de firewalls, etc. Allemaal waren ze aanwijsbaar. En allemaal hadden ze een specifieke functionaliteit. Het rekencentrum van vandaag is aan het veranderen. Servers zijn virtueel. Infrastructuren worden meer converged of zelfs hyperconverged. Toch is er nog veel tastbaar in het huidige rekencentrum. Denk aan het netwerk, de loadbalancers, firewalls, IDSen, etc. Al deze apparaten worden afzonderlijk geïnstalleerd, geconfigureerd en hebben eigen intelligentie aan boord voor hun taak

Het rekencentrum van de toekomst ziet er heel anders uit. Minder tastbaar. Losse componenten met eigen intelligentie gaat u niet meer vinden in het rekencentrum van de toekomst. Dit bevat nog maar drie type componenten:

1. Rekencapaciteit
2. Opslagcapaciteit
3. Netwerkcapaciteit

Drie keer komt hier het woord capaciteit naar voren. In het rekencentrum van de toekomst staan namelijk alleen nog maar componenten die capaciteit leveren. Intelligentie in de componenten is ver te zoeken. Alleen ‘rauwe’ capaciteit is nog tastbaar. Hierbij geldt: Hoe meer en sneller, hoe beter. Het netwerk hoeft alleen nog laag 3 verkeer te transporteren, maar dan wel met een lage latency en hoge bandbreedte. Het opslagsysteem hoeft alleen maar data op te slaan en te kunnen leveren, maar dan wel snel en onbeperkt. De servers hoeven alleen nog maar brute rekencapaciteit te leveren en snel en veel geheugen te hebben.

Maar waar komt de intelligentie dan vandaan? We willen immers nog steeds ons netwerkverkeer kunnen filteren en verdelen over meerdere servers, onze data terug kunnen halen indien deze per ongeluk verwijderd is, en uiteraard onze applicaties kunnen draaien. Eigenlijk willen we gewoon wat we nu ook al kunnen, maar dan zonder al de rompslomp en beheer. Deze vraag is simpel te beantwoorden. Deze intelligentie is ingebouwd in de software, die op zijn beurt slim en efficiënt gebruik maakt van de rauwe capaciteit die beschikbaar is in het rekencentrum. Het rekencentrum van de toekomst is dan ook een Software Defined Data Center, of een SDDC. Vindt u dit een utopie of een lange termijn visie? U heeft het mis. De rekencentra van cloudproviders zijn al ingericht als een SDDC. En ook voor de kleinere rekencentra zijn er nu referentiearchitecturen en software beschikbaar waarmee de business case voor een SDDC positief uitvalt. Een SDDC biedt daarnaast ongekende mogelijkheden die met een huidig rekencentrum, niet of alleen tegen hoge kosten haalbaar zijn.

De toekomst start vandaag, gaat u mee?

8 april 2015
Ronald van Vugt