SimpliVity Partner Training

Vorige week heb ik samen met mijn collega Mathieu Nieuwland deelgenomen aan de tweedaagse SimpliVity Partner Training. Na het succesvol afronden van deze training kan ik mijzelf Certified SimpliVity Engineer noemen. In totaal waren we met een groep van 8 IT professionals, allemaal met een verschillende achtergrond en ervaring. Om half 9 startte Bob Dielis, eigenaar van Pronovus met de opening en daarna startte Gregory Oldyck, trainer en Solutions Architect bij SimpliVity met de training.

Training
De training bestond uit twee delen, een algemeen en een technisch gedeelte. In het algemene gedeelte werd ingegaan op het bedrijf SimpliVity en de functionaliteiten die dit product biedt. Het tweede gedeelde richt zich op de technische implementatie. De eerste dag begonnen we met het algemene gedeelte om op de tweede dag verder te gaan met de technische implementatie. Tijdens de presentatie kwamen er regelmatig vragen naar voren wat vaak leiden tot boeiende discussies tussen de deelnemers.

SimpliVity
SimpliVity is in 2009 opgericht en vanaf dat moment zijn ze begonnen met het ontwikkelen van het product van SimpliVity, het data virtualization platform. Na 3,5 jaar ontwikkeling zijn ze begonnen met het product te verkopen. Het probleem dat SimpliVity oplost is het data probleem. Iedereen is de afgelopen jaren steeds meer gaan opslaan, harde schijf capaciteit is toegenomen maar de snelheid niet.
Om dit probleem tegen te gaan zijn er de afgelopen jaren steeds nieuwe producten op de markt gekomen om een stukje van het grote probleem te verhelpen. Door het toevoegen van al deze losse producten, denk hierbij aan SSD caching, deduplicatie, WAN optimalisatie en backup optimalisatie, zijn omgevingen steeds complexer geworden in het beheer. SimpliVity heeft al deze losse componenten samen gebracht in één hyper-converged oplossing. De SimpliVity oplossing doet doormiddel van zijn data virtualization platform globale inline en directe deduplicatie, compressie en optimalisatie van de data die wordt weggeschreven.
Daarnaast kan de gehele omgeving worden beheerd vanuit één management console. Als je gebruik maakt van VMware is dit vCenter en sinds kort is ook ondersteuning toegevoegd voor KVM met als beheerinterface OpenStack.
Al deze technieken worden samengebracht in één oplossing een Hyper-Converged product dat lineair schaalbaar uit te breiden is op het moment als extra capaciteit noodzakelijk is.

Data Virtualization Platform
Na de algemene uitleg over Simplivity werd verder ingegaan op het data virtualization platform en de voordelen die dit met zich meebrengt. Door het data virtualization platform weet SimpliVity precies waar de data staat en wat er al is geschreven. Hierdoor is het mogelijk om heel efficiënt met de data om te gaan. Zodra een blok aan data wordt geschreven, wordt door het platform gekeken of het blok al voorkomt en alleen als deze niet voorkomt wordt deze weggeschreven. Hierdoor is het ook mogelijk om heel efficiënt om te gaan met back-ups, clones en moves van virtuele machines.
Door deze architectuur is het maken van een back-up bijvoorbeeld veel efficiënter. Hierbij hoeft namelijk bijna geen data geschreven te worden omdat deze al bestaat. Doordat er geen data geschreven wordt, is deze back-up binnen enkele seconden klaar. Dezelfde techniek wordt ingezet voor het doen van restores en het maken van clones van virtuele machines.
Na het behandelen van de functionaliteiten konden we deze zelf uitproberen binnen de demo omgeving van SimpliVity. Hierna zat de eerste dag training erop en konden we de volgende dag beginnen met de implementatie van het product.

Implementatie
De tweede dag stond echt in het teken van de achterliggende techniek. Voor techneuten toch het meest leuke deel van de training. De dag begon met het toelichten van de verschillende modellen en typen. Binnen het portfolio is er voldoende keuze en het is dan ook belangrijk om het verschil te weten tussen de verschillende modellen en typen.
Vervolgens werd aandacht besteed aan het netwerk. Eigenlijk het belangrijkste gedeelte van een implementatie. De verschillende systemen staan via het netwerk met elkaar in verbindingen en ondervinden dan ook meteen problemen als de netwerkconfiguratie niet in orde is. Het is dus van belang om dit goed op orde te hebben. Door middel van het invullen van een pre-flight is het mogelijk om het netwerk goed in kaart te brengen. Hierdoor heb je voorafgaand aan de deployment al de juiste gegevens bij de hand.
Na het doorlopen van de presentatie konden we zelf aan de slag binnen de SimpliVity demo omgeving. De demo omgeving is de voorgaande nacht opnieuw uitgerold zodat we nu ook een deployment konden uittesten. Hierdoor krijg je een goed idee hoe SimpliVity werkt en hoe je het kan implementeren bij klanten.

Borrel
In de middag was er nog gelegenheid voor vragen en discussies waarbij Arif Goelammohamed, Solution Architect bij SimpliVity en verantwoordelijk voor Nederland ook aanwezig was. Na afloop hebben we in de bar met elkaar nog wat gedronken en de trainingsdagen afgesloten. Met SimpliVity gadgets en een flesje champagne van Pronovus voor het succesvol afronden van training ben ik in de auto gestapt. Ik kijk terug op twee leuke en leerzame dagen en ik ben nu officieel gecertificeerd voor het uitvoeren van SimpliVity implementaties.

24 juli 2015
Yannick Arens