SimpliVity: een HyperConverged oplossing

In de afgelopen maanden heb ik kennis mogen maken met de verschillende nieuwe storage oplossingen die er zijn. Het lijkt soms wel of deze als paddenstoelen uit de grond schieten. Al deze nieuwe storage oplossingen zijn gebaseerd op het principe van HyperConverged infrastructuur maar verschillen van aanpak. In een HyperConverged oplossing is de opslag en compute laag samengevoegd in één systeem waarop ook een hypervisor draait. Hierdoor heb je geen losse servers en opslagsystemen meer nodig maar is dit geïntegreerd in een lineair schaalbaar systeem. Eén van de HyperConverged storage oplossingen waar ik de afgelopen maanden kennis mee heb gemaakt is SimpliVity.

SimpliVity is opgericht in 2009 met als missie to Simplify IT. SimpliVity zag op dat moment een probleem wat was ontstaan, namelijk de explosieve datagroei.Steeds meer gegevens worden opgeslagen en die moeten ergens worden bewaard, maar deze gegevens moeten ook steeds sneller opgeslagen en opgevraagd kunnen worden. simplivity_w300_h240Zoals we allemaal weten zijn over de afgelopen jaren de harde schijven in capaciteit toegenomen terwijl de snelheid van deze schijven min of meer gelijk is gebleven.

Met de doelstelling om dit probleem op te lossen is SimpliVity in 2009 gestart met de ontwikkeling van hun product.

Data virtualization platform
Na 3,5 jaar ontwikkeling was SimpliVity klaar om de markt op te gaan. In die 3,5 jaar tijd heeft SimpliVity hun data virtualisatie platform ontwikkeld. Dit platform stelt gebruikers in staat om met hogere efficiëntie en snelheid data op te slaan. SimpliVity bood dit platform in eerste instantie alleen aan met een SimpliVity OmniCube. Deze SimpliVity OmniCube is in basis een Dell server met daarin de technologie en logo’s van SimpliVity. Inmiddels is het ook mogelijk om de technologie van SimpliVity te verkrijgen in combinatie met Lenovo of Cisco hardware. De hypervisor waarmee SimpliVity momenteel kan samenwerken is VMware ESXi.

Het data virtualisatie platform is opgebouwd op drie pijlers:

  • Accelerated Data Efficiency
  • Global Unified Management
  • Build-In Data protection

Accelerated Data Efficiency
Eén van de belangrijkste onderdelen van het data virtualisatie platform is de SimpliVity OmniStack Accelerator Card. Elke SimpliVity server bevat deze PCIe kaart met daarop de ontwikkelde technologie van SimpliVity. SimpliVity maakt het met deze kaart mogelijk om globale in-line deduplicatie, compressie en optimalisatie toe te passen op alle data die wordt geschreven. Het platform schrijft deze data eenmalig weg waarna het geoptimaliseerd wordt opgeslagen. Hierna werkt het platform enkel nog met deze geoptimaliseerde data. Dit levert een betere performance op, immers de beste I/O is de I/O die niet geschreven wordt!
Wat opvalt bij de oplossing van SimpliVity is dat ze in tegenstelling tot andere HyperConverged leveranciers ervoor gekozen hebben gebruik te blijven maken van een hardware kaart voor het platform. Zelf geven ze hierbij aan dat dit is gedaan omdat dit nog steeds efficiënter werkt dan dat je ditzelfde vraagt aan de CPU en het geheugen in de server. Ik verwacht dan ook dat zodra de CPU en geheugen capaciteiten in de komende jaren met dezelfde snelheid zich blijven ontwikkelen dat het ook mogelijk wordt om SimpliVity volledig in software te draaien zonder dat dit grote impact heeft op de performance.

Global Unified Management
De visie van SimpliVity is zoals eerder al genoemd to Simplify IT. Dit zie je ook terug in de keuze die gemaakt is voor de management interface. Het volledige beheer van de SimpliVity omgeving is uit te voeren vanuit een beheerinterface die iedereen al kent, namelijk de VMware vCenter interface. Dit is gedaan in de vorm van een plug-in die moet worden geïnstalleerd in de vCenter interface. Deze is inmiddels ook beschikbaar voor de vCenter web client. Vanuit deze interface is het mogelijk om alle storage gerelateerde taken uit te voeren. Denk hierbij aan het aanmaken, vergroten of verwijderen van datastores, het bekijken van de performance of het maken van back-ups. federation
Alle SimpliVity systemen die binnen dezelfde SimpliVity federation zijn aangemaakt kunnen via deze interface worden beheerd. Hierdoor wordt het ook eenvoudig om over verschillende datacenters of locaties alle beschikbare SimpliVity storage te beheren.

Build-in Data Protection
De derde pijler van het data virtualisatie platform is de ingebouwde data protectie. Doordat het platform precies weet waar welke data is opgeslagen kan hiervan ook eenvoudig een back-up gemaakt worden. Bij het maken van zo’n back-up wordt er enkel meta-data weggeschreven hierdoor neemt een back-up bijna geen ruimte in op het platform. Een SimpliVity back-up is echter wel een volledige VM back-up die ook volledig teruggezet kan worden.
Het aanmaken van een back-up policy is eenvoudig. In de interface geef je de retentie, frequentie en locatie op. Een policy koppel je vervolgens aan een datastore of een individuele VM. Als je deze koppelt aan een datastore worden alle VM’s op deze datastore automatisch meegenomen in de back-up. Als beheerder hoef je hierover niet meer na te denken. De locatie van een back-up policy kan het lokale datacenter zijn, maar kan ook een tweede datacenter zijn. Bij het maken van deze back-up worden enkel de al geoptimaliseerde blokken gekopieerd die nog missen aan de andere kant.

 

Flexibel en schaalbaar
Het SimpliVity data virtualization platform is flexibel en schaalbaar van opzet. Het is gemakkelijk om extra capaciteit toe te voegen aan het platform. Uitbreiden kan door een nieuw SimpliVity systeem toe te voegen en deze onderdeel uit te laten maken van de bestaande SimpliVity federation. Het toevoegen van een node gaat doormiddel van een korte installatie en configuratie wizard. Het is daarnaast ook mogelijk om een standaard server met ESXi gebruik te laten maken van de SimpliVity storage. Hierdoor kan je ook enkel de rekencapaciteit en opslag capaciteit uitbreiden als je geen storage nodig hebt. Het is ten alle tijden mogelijk om een systeem ook uit een SimpliVity federation te verwijderen en te gebruiken binnen een andere SimpliVity federation.

 

Use-Cases voor SimpliVity
De SimpliVity oplossing is geschikt voor verschillende omgevingen. Het platform is uitermate goed geschikt voor Remote Office Branch Office (ROBO) scenario’s. Hierbij wordt op elke nevenvestiging een SimpliVity server geïnstalleerd die vervolgens in verbinding staat met de hoofdvestiging. Door de geoptimaliseerde data opslag is het mogelijk om gemakkelijk een kopie van deze data op de centrale locatie op te slaan zonder veel bandbreedte. Denk daarnaast ook aan situaties waarbij omgevingen gemigreerd moeten worden naar een centrale locatie. Hiervoor kan, met behulp van SimpliVity zonder veel downtime een volledige virtuele omgeving worden verplaatst. SimpliVity is ook geschikt voor Data Center Consolidation, Data protection, Test/ Dev en Q&A omgevingen en VDI-omgevingen. use-cases

 

Voordelen voor uw organisatie
Het SimpliVity platform biedt tal van verschillende mogelijkheden om dit binnen uw organisatie te gaan gebruiken. SimpliVity kan binnen uw organisatie voor een eenduidige oplossing zorgen die zowel reken- als opslagcapaciteit bevat met een platform dat lineair schaalbaar is en eenvoudig te beheren is. Door het ingebouwde datavirtualisatie is het ook mogelijk om winst te behalen op RTO en RPO tijden binnen uw organisatie.
Samengevat biedt het SimpliVity platform voordelen op de volgende onderdelen:

  • Efficiëntie
  • Protectie
  • Simpliciteit
  • Beheersbaarheid
  • Beschikbaarheid

In volgende blogs zullen wij nog meer laten zien van SimpliVity en wat dit HyperConverged platform kan. Hou hiervoor onze website in de gaten.

29 januari 2016
Yannick Arens